Технологии на отваряне

Технологии на отваряне

Технологиите ни улесняват значително при стандартни и нестандартни решения на интериорния и екстериорен дизйна на сградите. В зависимост от начина на отваряне и необходимостта от практичност и комфорт, предлагаме хоризонтална или вертикална отваряемост, плъзгаща система или хармоника.

Технологии на отваряне

Плъзгащи системи

Механизмът, който осигурява плавното плъзгане на отваряемите части при алуминиевите дограми, е специално проектираната за тази цел ролкова количка. Тя е съставена от алуминиево тяло, лагерни ролки с тефлоново покритие и реглажен болт. Тефлоновото покритие на ролката осигурява по-безшумно и плавно движение на ролката, без да наранява алуминиевата релса, по която се движи. На алуминиевите плъзгащи прозорци се поставят по две ролкови колички на всяко крило, както и буферни стопери, които предпазват крилото от силен удар в касата на прозореца. Механизмите се използват както за системи с прекъснат термомост - Alumil S350, така и при системи с непрекъснат термомост - LENOX LS 44, и безрамково остъкляване. Особеното при този вид отваряне е, че няма неотваряема част, т.е. всички части, на които е разделен прозорецът или вратата, се отварят.

Предимства

 • Сред предимствата на плъзгащите механизми при алуминиевата дограма са ниската цена на опростената ролкова количка и практичното отваряне на крилата без особена поддръжка на механизма.
 • Също така има възможност за конфигурация от много отваряеми части с цел по-голям светъл отвор на отваряне.
 • Плъзгащите системи могат да бъдат с големи отваряеми крила.
 • Цветовите комбинации за боядисване на профилите са по RAL каталог, дървесен ефект и др.

Недостатъци

 • Основен недостатък при плъзгащите дограми с такъв механизъм на отваряне е четковото уплътнение на крилата, което не осигурява надеждна топло- и шумоизолация. Затова този вид отваряне се препоръчва предимно за остъкляване на балкони или преграждане на вътрешни помещения.
 • Стъклопакетите, които могат да се поставят, са с малка дебелина - до 24 мм.

Плъзгане с повдигане (Hebe-Schiebe)

Този вид дограма се изпълнява от алуминиеви или PVC профили, като специфичен при него е начинът на отваряне и затваряне на крилата. В специални канали на профилите се монтира ролков механизъм, свързан с дръжката, при завъртането на която се повдига и застопорява плъзгащото крило. Така системата се заключва или отключва, плъзгайки се по усилената релса върху касата на дограмата. Механизмът, който използваме, е на немската фирма GU, който се е доказал с надеждността си във времето. Състои се от взаимосвързани метални части, които са неръждаеми, и лагерни ролки с голяма товароносимост. Уплътняването на крилата става чрез специално проектирани за системата уплътнители, които не позволяват преминаването на вода и студен въздух в помещението. Профилната система, която предлагаме, е Е 50 на ЕТЕМ .

Предимства

 • Предимствата на тази система са големината на отваряемите крила, даващи възможност за панорамна гледка и изчистен дизайн на прозорците и вратите.
 • Подходяща е за къщи, веранди, заведения, зимни градини и подходи към тераси.
 • Системата има възможност за остъкляване на големи отвори и е със сравнително добра топло- и шумоизолация.
 • Има възможност за боядисване в цвят по RAL каталог, дървесен ефект и др.
 • Дебелината на стъклопакета е до 50 мм.

Недостатъци

 • Недостатъци на системата са сравнително високата цена и 50% максимална отваряемост на прозорците и вратите.

Паралелно отваряне (VW механизъм)

Така нареченото паралелно отваряне, по-познато като фолксваген механизъм, е много добро решение по отношение на практичноста при отваряне на крилата и добрата топлоизолация на дограмата. Профилната система може да е от алуминиеви (ЕТЕМ Е45, Е75, ALUMIL М11500) или PVC профили (ALUPLAST, SALAMANDER). Плъзгащият механизъм е съставен от лагерни ролки, подвижни и неподвижни части, обхващащи крилото в предвиден за целта канал. При завъртане на дръжката от затворено към отворено положение механизмът на заключване освобождава крилото и го изнася така, че то има възможност да се плъзне успоредно на неотваряемата част и да застане до нея. Крилото заедно с механизма се движи по алуминиеви релси, монтирани към касата на дограмата. Всички части на механизма са от сплав, устойчива на корозия и голямо натоварване. Използваме механизми на GU и SIEGENIA, които са се доказали във времето като надеждни и ефективни.

Предимства

 • Предимства на тази система са големината на отваряемите крила, даващи възможност за панорамна гледка и изчистен дизайн на прозорците и вратите.
 • Подходяща е за къщи, веранди, заведения, зимни градини и подходи към тераси.
 • Системата има възможност за остъкляване на големи отвори и е с възможност за много добра топло- и шумоизолация.
 • Профилите могат да се боядисат в цвят по RAL каталог, дървесен ефект и др.
 • Дебелината на стъклопакета е до 50 мм.

Недостатъци

 • Недостатъци на механизма са сравнително високата цена и 50% максимална отваряемост на прозорците и вратите.
 • До всяка отваряема част трябва да има равна по големина неотваряема част, където отваряемата да застава в отворено положение.

Хармоника

При този вид отваряне отваряемите крила застават успоредно едно до друго, перпендикулярно на отвора при отворено положение и се разгъват при затваряне. Тук най-голямо значение има механизмът, който свързва крилата с касата на дограмата. Профилите могат да бъдат алуминиеви - ALUMIL М19800, ALUMIL M11500, ETEM E45, ETEM E75 или PVC - ALUPLAST, SALAMANDER и др. Системата може да се изпълни също така с безрамково остъкляване. Като механизъм за отваряне най-често се използва обков GU. Плъзгането и воденето на крилата се осъществява по специални релси, като носещите ролки могат да бъдат в горната или долната релса. При повече от три крила е препоръчително системата да се изпълни от алуминиеви профили, тъй като те имат по-малко линейно разширение от PVC профилите, което създава проблем при отваряне и затваряне на крилата.

Предимства

 • Голямото предимство на този вид отваряне е големината на светлия отвор при отваряне на всички крила.
 • Системата предоставя възможност за затваряне на много широки отвори, без да ги ограничава с вертикални и хоризонтални профили при пълното отваряне на отваряемите части.
 • Отваряне тип “хармоника” е предпочитано при големи тераси, веранди, преградни стени на заведения, зимни градини и др.

Недостатъци

 • Като недостатък може да се посочи нуждата от редовно добро почистване на водещите релси за безпрепятствено движение на носещите ролки.
 • Фактор е и сравнително голямото линейно разширение на PVC профилите - то не влияе добре на затварящите механизми, затова е препоръчително системата да се изпълнява изцяло от алуминиеви профили.

Автоматика

Едно практично решение е автоматизирането на отваряемата част при дограмата там, където достъпът до нея е труден или невъзможен. Според големината и начина на отваряне може да се постави верижен автомат на GEZE за падащи крила или линеен шпинделов мотор на UCS с по-голяма сила на избутване за вдигащи крила. Ходът на буталото варира от 180 до 750 мм. Автоматиката на прозореца може да бъде управлявана от монтиран на стената бутон или с дистанционно управление.

Предимства

 • Автоматиката е удачен вариант за димоотводни люкове и прозорци.
 • Улеснява значително отварянето на прозорци и клапи, намиращи се на голяма височина, както и на покривни капандури.
 • Към автоматите може да се монтират датчици за вятър и дъжд, като така няма опасност от щети, ако прозорците се забравят отворени.

Недостатъци

 • Като недостатък може да се посочи ограничаването на отваряемостта само по една ос на отваряне, както и невъзможността за пълно отваряне на прозорците.

СЕРВИЗ

Сервизът се извършва в максимално кратки срокове в гаранционния или извънгаранционния период на обслужване. Предлагаме и ремонт на обекти, които не са изпълнени от фирмата.

ГАРАНЦИЯ

Гаранцията, която даваме: за нашите профили, е от 5 до 10 години – в зависимост от вида на профилите; на стъклопакети – 5 години; покритие – 3 години; на обков, аксесоари и монтаж – 2 години.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече