Топлоизолация

Топлоизолация

Нежеланата загуба на топлина води до по-големи разходи за отопление през студените дни. Същото важи и при охлаждане на жилището в горещите летни месеци. Създайте лесно топла и уютна домашна атмосфера или комфортна работна среда.

Топлоизолация
 • Енергийна ефективност

  Енергийна ефективност

 • Повишена сигурност

  Повишена сигурност

 • Оптимална видимост

  Оптимална видимост

Топлоизолация

Топлоизолацията е една от най-важните характеристики на дограмата, към която трябва да се подходи с внимание. При новите жилища с добра външна топлоизолация на стените, както и при старите с допълнително поставена изолация, загубите на топлина са главно през прозорците. Основна причина за загубата са неподходящият материал на профилите, от които е изработена дограмата, неподходящи уплътнители, тънък стъклопакет с обикновени стъкла или некачествен обков. От значение е и големината на самия прозорец.

Фактори за запазване на топлината през процорците

 • Подходящ материал на профилите

 • Подходящи
  уплътнители

 • Размер на
  прозореца

 • Подходящ
  стъклопакет

 • Качествен
  обков


Профили според топлоизолационните им свойства

Топлоизолационните характеристики на профилите се отбелязват с индекс Uf. Колкото по-малък е той, толкова по-добри топлоизолационни качества притежава профилът. Най-добър изолиращ профил е PVC профилът, благодарение на материала, от който е изработен, и камерите, от които е съставен. Колкото по-широк е той, съответно по-голям брой камери има, толкова по-големи са неговите топлоизолационни характеристики. След него е дървото като добър изолационен материал, но то е без изолационни камери. Алуминиевият профил може да има камери и изолационна лента между външната и вътрешната си част, но алуминият като материал е добър проводник и не достига изолационните характеристики на пластмасата и дървото. Същото се отнася и за стоманения профил.

PNS

Най-добре изолиращият профил, заради вида на материала и камерната му структура. По класове на качество профилите биват три вида:

 • с дебелина на външните стени от 2.8 мм;
 • с дебелина на външните стени от 2.5 мм;
 • с дебелина на външните стени под 2,5 мм;

PNS

Конструктивната ширина на профила е 92 мм и е най-голямата в своя клас. Броят на камерите е 6, а максималният размер за вграждане на стъклопакети е 60 мм. Коефициентът на топлопреминаване на профила е 0.71 W/m²K и е проектиран с централен уплътнител. Дограмите от профилна система SALAMANDER BLUEVOLUTION 92 са изключително подходящи за вграждане в пасивни къщи и нискоенергийни сгради.

PNS

Конструктивната ширина на профила е 85 мм и е най-голямата в своя клас. Броят на камерите е 6, а максималният размер за вграждане на стъклопакети е 59 мм. Коефициентът на топлопреминаване на профила е 1.0 W/m²K и е проектиран с централен уплътнител. Дограмите от профилна система ALUPLAST IDEAL 8000 са изключително подходящи за вграждане в пасивни къщи, нискоенергийни сгради и жилища от всякакъв тип.

С най-добри топлоизолационни характеристики са PVC профилите с ширина 85-92 мм и 6 камери. При тях коефициентът на топлопреминаване Uf достига 1.0 W/m2K. Такива профилни системи са SALAMANDER BLUEVOLUTION 92 и ALUPLAST IDEAL 8000.

PNS

Профилите се изработват от тройно слепена дървесина. Конструктивната ширина на профила е от 60 до 80 мм, а максималният размер за вграждане на стъклопакети е 40 мм. Дървото е много добър изолатор. Коефициентът на топлопреминаване на профила е от 0.8 до 1.4 W/m²K. Най-добре изолираща е иглолистната дървесина.

PNS

Алуминиевият профил е за предпочитане, когато прозорците са големи и трябва да се използва здрав профил със сравнително добри топлоизолационни характеристики, който да носи тежък стъклопакет. Профилните системи на ЕТЕМ Е 75 и ALUMIL M11500 са подходящи за тази цел. Те имат коефициент на топлопреминаване от 1.2 до 1.9 W/m²K.

PNS

Е75 е отваряема система на ЕТЕМ с прекъснат термичен мост и едни от най-добрите топлоизолационни показатели при алуминиевите профили.

 • Топлопреминаване: Uf = 1,26 W/m2.K
 • Въздухопроницаемост: Клас 4;
 • Водонепропускливост: Клас Е 1500;
 • Устойчивост на вятър: Клас C5;
 • Устойчивост при взлом: RC2

PNS

M11500 е система за прозорци и входни врати с високо ниво на топлоизолация.

 • Коефициент на топлопреминаване Uf - от 1,58 до 2,12 W/m2k;
 • Вид топлоизолация: 34 – 38 мм полиамид;

Стъкла според топлоизолационните им свойства

По-голямата част на един прозорец се заема от стъклопакета, затова е важно той да е достатъчно изолиращ. Това се постига, като се използват специални стъкла с изолиращо покритие. Също така е важно един стъклопакет да е съставен от поне три стъкла, като разстоянието помежду им да е ограничено от PVC дистанционер и запълнено от инертен газ - аргон. При наличието на тези компоненти стъклопакетът е достатъчно изолиращ. За постигане на максимална топлоизолация към прозореца може да се добавят външна щора или капаци. Те защитават допълнително дограмата от силния студен вятър през зимата, както и от горещите палещи слънчеви лъчи през лятото.

 • Енергоспестяващи стъклa

  PN S
  Енергоспестяващи стъклa

  • Топлоизолационни характеристики на стъклата

   У нас тези стъкла са популярни с наименованието К-стъкло или нискоемисийно стъкло. Тези стъкла имат нанесено специално покритие от едната страна, което отразява топлината обратно в помещението. През зимата нискоемисийното стъкло пропуска слънчевата топлина и намалява разхода за отопление. Това стъкло е с висока степен на прозрачност и значително намалява образуването на конденз.

 • PVC дистанционер

  PN S
  PVC дистанционер

  • Топлоизолационни характеристики на стъклата

   Другият важен елемент на стъклопакета е дистанционерът, който служи за дистанциране на отделните стъкла. При него най-важни са големината му и материалът, от който е изработен. Колкото по-голямо е разстоянието между стъклата, толкова по-добре изолира стъклопакетът. Ако това разстояние се запълни с газ аргон, топлоизолационните свойства на стъклопакета се увеличават. Спрямо вида на материала, от който е изработен, дистанционерът бива два вида - алуминиев и PVC. Най-добър изолатор е PVC дистанционерът. Това е така, защото пластмасата има по-малка топлопроводимост от алуминия. Така се увеличава топлоизолацията и се намалява възможността за образуване на конденз по ръба на стъклопакета.

 • Стъклопакет с три стъкла

  PN S
  Стъклопакет с три стъкла

  • Топлоизолационни характеристики на стъклата

   За максимална топлоизолация препоръчваме стъклопакет с три стъкла и обща ширина от 50 мм. Вътрешното и външното стъкло да са нискоемисийни, с PVC дистанционер и газ аргон между стъклата. Така полученият стъклопакет, ще има коефициент на топлопреминаване Ug = 0,5 W/m2/K. Прозорец с такъв стъклопакет и профилна система като SALAMANDER BLUEVOLUTION 92 би се доближил до топлоизолационните характеристики на изолираната тухлена стена от 0,2 - 0,4 W/m2/K.


Обков, щори и капаци за най-добри резултати

 • Обков

  PN S
  Обков

  • За по-добра изолация

   Обковът е дотолкова важен за топлоизолационните свойства на един прозорец, доколкото той може да се регулира и напасне към прозоречната система така, че да не позволява преминаването на външния студен въздух в помещението и излизането на затопления въздух от него. Обков като GU, Siegenia или Maco би се справил с лекота с тази задача. Механизмите на отваряне и пантите имат точки на настройване, което позволява регулиране на притискането при отваряемите части на прозорците. Колкото по-добре се притискат уплътнителите между крилото и касата на дограмата, толкова по-добре предпазват те от проникване на студен въздух и вода в помещението. Тук изключително важен фактор е монтажът на прозореца и правилната настройка на елементите на обкова от монтажната група.

 • Щори и капаци

  PN S
  Щори и капаци

  • Топлоизолационни характеристики

   Външните ролетни щори са допълнителен елемент за топлоизолиране на прозорците. Те са съставени от кутия, вал, водачи и ламели. Именно ламелите служат за защита от лошите атмосферни условия. Те са изработени от алуминий и са запълнени с пенополиуретан. При спускане на щората се образува допълнителна изолационна камера между нея и прозореца. Също така щорите предпазват от директното обдухване на прозореца от силните ветрове, предотвратявайки по-бързото им охлаждане. По същия начин предпазват и капаците. Освен че са по-сигурни от гледна точка на проникване от крадци, те могат много добре да изолират от студа и вятъра.


Предлагаме само най-доброто

Гарантираме качество с години, резултати без проблеми и непредвидени усложнения, защото работим единствено с утвърдените на пазара марки. Не позволяваме компромиси в нито един етап от изпълнението до монтажа на дограмата.

Проектиране и производство

Проектът дава максимално точна представа за крайния резултат. Нашите изделия се произвеждат от висококвалифицирани специалисти и с необходимата за целта професионална техника.

ГАРАНЦИЯ

Гаранцията, която даваме: за нашите профили, е от 5 до 10 години – в зависимост от вида на профилите; на стъклопакети – 5 години; покритие – 3 години; на обков, аксесоари и монтаж – 2 години.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече